Friday, February 09, 2007

Καλημέρα (κατά)θλιψη

Η πρώτη φορά που κατάλαβα ότι κάτι δεν πήγαινε καλά με την πάρτη του ήταν τον Ιούλιο του 2004. Την επόμενη μέρα που η Ελλάδα πήρε το Euro εμφανίστηκε στη δουλειά με την μπλούζα της Εθνικής Ιταλίας. Η συνέχεια απλώς επιβεβαίωσε τις υποψίες μου. Ερχόταν στη δουλειά χωρίς πορτοφόλι, χωρίς κλειδιά, φορώντας δύο διαφορετικές κάλτσες, τα ίδια ρούχα καμιά βδομάδα και καμιά φορά δεν ερχόταν καθόλου. Και που ούτε έμπαινε στον κόπο να ειδοποιήσει κάποιον. Δεν τον είχα δει ποτέ να γελάει με τα αστεία που κάναμε εμείς οι υπόλοιποι. Η μόνη φορά που τον είδα να χαμογελάει ήταν σε μια άσχετη στιγμή, μόνος, του κοιτώντας την οθόνη του υπολογιστή του και κλικάροντας επίμονα τον κέρσορα στο μαύρο wallpaper.
Τα πράγματα «σκούρυναν» πριν δυο μήνες περίπου. «Τι κάνεις Δ.;» τον ρωτάω. «Ό,τι μπορώ» μου απαντάει. Πράγματι έκανε ό,τι μπορούσε. Έβαζε πρόγραμμα ημέρας μόνο και μόνο για να αναγκάζεται να το ακολουθήσει, έβγαινε με φίλους κάθε βράδυ για να μη μένει σπίτι, γνώριζε γυναίκες και παρόλο που δεν πολυγούσταρε, το πάλευε για να έχει με κάτι να ασχολείται.
Μια μέρα πήγαμε για καφέ. «Κάθε βράδυ ξυπνάω ιδρωμένος και γεμάτος άγχος για λόγους που κι εγώ καλά καλά δεν καταλαβαίνω. Δεν βρίσκω χαρά σε τίποτα. Ακόμη και τα πράγματα που με γέμιζαν κάποτε χαρά τώρα με αφήνουν απαθή». Μετά από πολλές συζητήσεις πείστηκε να πάει σε ειδικό. Διάγνωση: Κατάθλιψη. Αυτή τη στιγμή ακολουθεί φαρμακευτική αγωγή και ήδη έχει αρχίσει να ξαναβρίσκει το κέφι του. Προχθές μάλιστα τον είδα να γελάει όταν αναφέραμε ότι η Ελεωνόρα Μελέτη αντί να πει τα βλέμματα είναι στραμμένα είπε «τα στρέμματα είναι βλαμμένα».
Υ.Γ.: Ο Δ. είναι ένας από τους 550.000 συνανθρώπους μας στην Ελλάδα που πάσχουν από κάποιας μορφής κατάθλιψη. Οι γυναίκες είναι δύο φορές πιο πιθανό να εκδηλώσουν τέτοια συμπτώματα, ενώ είναι η νόσος που συχνότερα από κάθε άλλη μπορεί να οδηγήσει στην αυτοκτονία.

8 Comments:

At 3:46 PM, February 11, 2007, Blogger switters said...

Η γριπη της ψυχης; Η μανα μου, που εχει περασει πολλα περισσοτερα απο τον τυπο, απαντα : "μαλακιες. Αν εχεις πραγματικα προβληματα αυτα δεν υπαρχουν. Ζηστε και αφηστε τα αυτα". Και συμφωνω, αν και εγω αφαιρουμαι ολο και περισσοτερο μεσα στην ματαιοτητα.

 
At 11:08 AM, February 13, 2007, Anonymous Anonymous said...

γυυ

 
At 4:17 PM, February 13, 2007, Anonymous Anonymous said...

Ksereis ti einai katathlipsi? Na anakalipteis meta apo xronia psaximo ti einai auto pou theleis, na einai toso konta soy kai na min mporeis na to exeis.

 
At 10:00 AM, February 14, 2007, Blogger 30nothing said...

switters: η μητέρα σου έχει δίκιο
indigo man: τότε μάλλον αυτή την κατάθλιψη που λες την έχω περάσει

 
At 2:23 PM, February 20, 2007, Blogger switters said...

Την δεχεσαι την προ(σ)κληση μου?

 
At 4:39 PM, February 20, 2007, Anonymous Anonymous said...

Ksereis ti einai auto pou thelo? Just look at the mirror!

 
At 11:14 PM, May 09, 2007, Blogger Θοδωρής Δασκαλόπουλος said...

Επειδή η κατάθλιψη είναι μια σοβαρή και θανατηφόρος νόσος (αυτοκτονίες), δεν επιτρέπεται σήμερα στον 21ο αιώνα, να μην γνωρίζει κάποιος αν πάσχει ή όχι.

Ο Ψυχίατρος μπορεί και μετράει την κατάθλιψη με ακρίβεια (εκατοστού, σαν να πρόκειται για μήκος!). Αλλά για λόγους κοινωνικών συμπλεγμάτων, λίγοι πάνε στον Ψυχίατρο (όταν "φτάσει ο κόμπος στο χτένι").

Έτσι, έγραψα μια on-line κλίμακα μέτρησης της κατάθλιψης, σύμφωνα με τα σημερινά πρότυπα στην Ψυχιατρική. Δωρεάν, ανώνυμα και ελεύθερα, μπορεί ο καθένας να κάνει μια μέτρηση της κατάθλιψης, όποτε θέλει και όσο συχνά θέλει.

Την on-line κλίμακα μέτρησης της κατάθλιψης, θα τη βρείτε εδώ:

Δωρεάν on-line μέτρηση της κατάθλιψης.

http://psi-gr.tripod.com/depression_score.html


Μπορείτε επίσης να δείτε και το ειδικό αφιέρωμα στην κατάθλιψη, στο site:

http://psi-gr.tripod.com

http://psi-gr.tripod.com

Θοδωρής Π. Δασκαλόπουλος, Ψυχίατρος

 
At 10:57 AM, September 22, 2014, Anonymous Μαρια said...

Οι μορφές και τα αίτια της κατάθλιψης

 

Post a Comment

<< Home